Inspiratie icon 01

Kleuren kiezen voor in je huis

Flower icon white 01

Samenvatting Artikel

Ben jij van plan om nieuwe kleuren voor in je huis te kiezen? Misschien ga je binnenkort verhuizen naar een andere huurwoning of heb je net een woning gekocht. Natuurlijk wil je dan dat jouw nieuwe woning precies bij jou en jouw stijl past. Maar hoe kies je dan precies de juiste kleuren voor je inrichting? Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.

1. Start met het kiezen van 2 basiskleuren

Het eerste wat je doet, is 2 basiskleuren kiezen. Kijk hierbij naar hoe groot jouw interieur is. Is je ruimte klein? Dan kun je door koele en lichte kleuren te gebruiken de ruimte groter laten ogen. Kies je voor warme of donkere kleuren, dan oogt de ruimte juist kleiner. Start altijd met de basis. Bekijk welke kleur je het meest wilt gebruiken en welke kleur hierbij past. Hiervoor kun je eventueel een moodboard maken. De twee basiskleuren zullen het grootste deel van je huis innemen. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor twee neutrale tinten. Deze kun je doordat ze niet dominant aanwezig zijn eenvoudig combineren.

2. Maak je verdere kleurenpalet af

Wat je vervolgens doet, is je verdere kleurenpalet afmaken. Je kunt hierbij kiezen voor 3 kleuren die bij jouw 2 basiskleuren passen. Dit kun je doen door via Pinterest diverse kleurencombinaties te maken. Je kunt ook naar de bouwmarkt gaan en een aantal stalen verf halen. Vervolgens kun je zien welke kleuren precies bij jouw 2 basiskleuren passen. Neem de stalen altijd mee naar huis en bekijk het ter plaatse goed. In de bouwmarkt is het licht namelijk vaak anders van kleur. Wat je verder nog kunt doen, is in magazines zoeken naar interieurfoto’s waarbij gebruik gemaakt is van kleuren die je mooi vind.

3. Zorg dat de kleuren in harmonie met elkaar zijn

Ga je kleuren uitkiezen, dan is het erg belangrijk dat de kleuren in harmonie met elkaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze tot dezelfde kleurenfamilie behoren. Dit kan doordat ze dichtbij elkaar op de kleurencirkel liggen (paars en donkerblauw) of omdat het allemaal roodtinten zijn. Kleuren die in harmonie met elkaar zijn, worden niet als heftig ervaren. Het is een veilige wijze om meer variatie aan te brengen in de kleuren die je voor jouw interieur gebruikt.

4. Ga voor contrasterende kleuren

Ook bij contrasterende kleuren weet je zeker dat ze altijd bij elkaar passen. Dit zijn kleuren die recht tegenover elkaar op de kleurencirkel liggen. Denk bijvoorbeeld aan wit en zwart, maar ook aan blauw en oranje. Door voor contrasterende kleuren te kiezen, kun je ervoor zorgen dat je ruimtes er net even wat meer uitspringen. 

5. Of kies voor ton-sur-ton

Waar je ook voor kunt kiezen, is voor ton-sur-ton kleuren. Dit zijn kleuren die dezelfde kleurtoon hebben. Wel is er vaak sprake van een andere hoeveelheid wit. Door te kiezen voor ton-sur-ton kleuren, kun je subtiele nuances aanbrengen in je interieur. Denk bijvoorbeeld aan verschillende kleuren groen of diverse kleuren paars. 

Meer blog artikelen

De voordelen van pleisterwerk
Pleisterwerk is een afwerkingstechniek die wordt toegepast in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Ontdek hier alle voordelen.
Zo onderhoud je je spullen van hout
Net als andere materialen vereist hout ook onderhoud om zijn kwaliteit te behouden. Hoe je dit doet? Dat lees je in dit artikel.
Alles over overkappingen
Meer te weten komen over verschillende overkappingen? Laat je inspireren en ontdek meer over de functionaliteiten.