Inspiratie icon 01

Alles over overkappingen

Flower icon white 01

Samenvatting Artikel

Wil je een overkapping zetten maar weet je nog niet wat voor een overkapping je wilt zetten? Het is dan handig te weten wat voor soorten overkappingen er zijn en wat de voor en nadelen zijn van deze overkappingen. Het is ook interessant te weten wat de verschillende materialen zijn waarvan overkappingen worden gemaakt. Lees verder als je meer wilt weten over de verschillende overkappingen en welke functionaliteiten deze hebben. 

Gesloten overkapping

Een gesloten overkapping is een permanente structuur die is ontworpen om weerselementen zoals regen, sneeuw en wind tegen te houden. Het wordt gebruikt om een buitenruimte warm te houden, te verkoelen, de zon te blokkeren, als een aangename plek om buiten te zitten en het biedt privacy. Een gesloten overkapping wordt gemaakt van hout, aluminium of ander materiaal. Het wordt geïnstalleerd met glazen, zonneluifjes of ander materiaal dat de stevigheid en duurzaamheid van de structuur verhoogt. Veel gesloten overkappingen hebben ook een deur of een luifel, zo ga je gemakkelijk naar binnen en blijven de buiten elementen buiten.

Open overkapping

Een open overkapping is een permanente structuur die bedoeld is om buitenruimtes te beschermen tegen weersinvloeden. Het dak wordt voornamelijk gemaakt van aluminium, staal, glas of polycarbonaat. De wanden zijn vaak open, zodat er meer licht en lucht in de buitenruimte komt. Open overkappingen worden voornamelijk gebruikt als een soort schaduw verandering of als een plek om buiten te zitten. Ze worden ook gebruikt om planten te beschermen tegen de zon en regen. Enkele nadelen van een open overkapping zijn: minder bescherming tegen weerselementen, het is open en biedt dus weinig privacy, meer kans op insecten aangezien de ruimte open is.

Half overdekte overkapping

Een half overdekte overkapping is een structuur bedoeld voor de bescherming van buitenruimtes. Ze functioneren goed als overkappingen voor fietsen waardoor je fietsen droog blijven. Het dak wordt meestal gemaakt van aluminium, staal, glas, polycarbonaat of andere materialen. De wanden bestaan uit twee helften, waarbij de ene afgesloten is en de andere helft open is.. Voor de wanden wordt er gebruik gemaakt van aluminium, kunststof, glas, hout en andere materialen.

Afgedekte overkapping

Een afgedekte overkapping is een permanente structuur die buitenruimtes beschermt tegen weersinvloeden. Het heeft vaak een dak dat gemaakt is van aluminium, staal, glas of polycarbonaat. De wanden van de afdekking worden gemaakt van hout, aluminium, kunststof, glas of ander materiaal. Afhankelijk van de stijl en de functionaliteit die je wilt. Afgedekte overkappingen worden meestal gebruikt om buitenruimtes te beschermen tegen regen en wind, maar ze  worden ook gebruikt als een overdekte veranda. Ze bieden ook schaduw en bescherming tegen de zon. Enkele nadelen zijn dat deze overkappingen prijzig zijn, zonlicht blokkeren waardoor er een donkere buitenruimte ontstaat en het vaak een slechte ventilatie heeft waardoor het benauwd is.

Vrijstaande overkapping

Een vrijstaande overkapping is een structuur die losstaat van andere gebouwen. Vaak wordt het dak gemaakt van aluminium, staal, glas, polycarbonaat of andere materialen. De wanden worden gemaakt van hout, aluminium, kunststof, glas of andere materialen. Vrijstaande overkappingen dienen voor verschillende soorten gebruik, een overkapping met berging dient als zitplaats, opbergruimte en voor andere doeleinden. Enkele nadelen van vrijstaande overkappingen zijn: dat ze vaak duurder zijn, meer ruimte in beslag nemen en meer onderhoud nodig hebben dan de andere.  

Afhankelijk van wat jouw doel is, kies je een overkapping die hierop aansluit. Natuurlijk heeft iedere overkapping zijn voor- en nadelen en deze moet je ook in overweging nemen bij het kiezen van jouw overkapping. Als je een overkapping wilt heb je in ieder geval genoeg keuze uit de soorten en de materialen dus denk hier goed over na.

Meer blog artikelen

De voordelen van pleisterwerk
Pleisterwerk is een afwerkingstechniek die wordt toegepast in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Ontdek hier alle voordelen.
Zo onderhoud je je spullen van hout
Net als andere materialen vereist hout ook onderhoud om zijn kwaliteit te behouden. Hoe je dit doet? Dat lees je in dit artikel.
De laatste schilderij trends
Ben je benieuwd welke schilderijen je kunt ophangen in je huis? In dit artikel lees je alles over de laatste schilderij trends. Welk schilderij hang jij op?