Inspiratie icon 01

De laatste schilderij trends

Flower icon white 01

Samenvatting Artikel

In de afgelopen jaren hebben we een verschuiving gezien in de trends op het gebied van schilderkunst. Kunstenaars experimenteren steeds meer met nieuwe technieken en materialen, terwijl ze tegelijkertijd terugkeren naar oude stijlen en technieken. Van opvallende abstracte schilderijen tot gedetailleerde realistische werken, er is een scala aan stijlen die in de schilderkunst gebruikt worden. In dit artikel zullen we enkele van de laatste schilderij trends bespreken en hoe deze trends de manier waarop we kunst waarderen en begrijpen veranderen.

Hedendaagse realisme

Hedendaags realisme is een stijl binnen de schilderkunst die de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen. Het is een stroming die teruggrijpt naar de klassieke schildertechnieken van de oude meesters, zoals de Hollandse meesters uit de 17e eeuw, maar tegelijkertijd moderne elementen en thema’s verwerkt. Het kenmerkende van hedendaags realisme is dat de schilderijen er heel realistisch uitzien en veel details bevatten. Het is de bedoeling dat het schilderij een zo levensecht mogelijke weergave is van de werkelijkheid. Hierbij worden vaak moderne thema’s en onderwerpen behandeld, zoals stedelijke landschappen, portretten, stillevens en sociale kwesties.

Om deze stijl te kunnen creëren, maken hedendaagse realistische schilders vaak gebruik van oude technieken, zoals de glaceertechniek en het schilderen in lagen. Dit zorgt ervoor dat er diepte en textuur ontstaat in het schilderij en dat het schilderij echt tot leven komt.

Street art

Street art is een vorm van visuele kunst die in de openbare ruimte wordt gemaakt, zoals op muren, gebouwen en andere stedelijke oppervlakken. Het ontstaan van street art is verbonden met de opkomst van graffiti in de jaren 60 en 70, waarbij kunstenaars zich in de openbare ruimte begonnen te uiten door hun namen en symbolen op muren te spuiten.

Tegenwoordig heeft street art zich ontwikkeld tot een belangrijke en invloedrijke kunstvorm. Het is een middel geworden voor kunstenaars om sociale en politieke kwesties aan de kaak te stellen en om commentaar te leveren op de samenleving. Street art kan ook puur decoratief zijn en bijdragen aan de visuele aantrekkingskracht van een stad. Tegenwoordig is het ook helemaal in om street art thuis op te hangen. Je kan door een graffiti artiest een schilderij laten maken die jij vet vindt.

Hyperrealistische afbeeldingen

Hyperrealistische schilderkunst is een techniek binnen de schilderkunst waarbij de afbeelding zo realistisch mogelijk wordt weergegeven. Het is een techniek die in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw is ontstaan als reactie op het abstract expressionisme en minimalisme. Bij hyperrealistische afbeeldingen gaat het erom de afgebeelde persoon zo realistisch mogelijk weer te geven, zodat het lijkt alsof je naar een foto kijkt.

Om deze techniek te kunnen creëren, werken hyperrealistische schilders vaak met foto’s als referentiepunt en maken ze gebruik van zeer verfijnde schildertechnieken. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak met heel fijne kwasten gewerkt, waardoor er heel gedetailleerde portret schilderijen ontstaan. De schilderijen zijn vaak zo realistisch dat het lijkt alsof je de afgebeelde persoon recht in de ogen kijkt en je zelfs de kleinste details, zoals rimpels, haartjes en poriën kunt zien.

Mixed media

Mixed media is een schildertechniek waarbij verschillende materialen worden gebruikt om een kunstwerk te creëren. Hierbij worden traditionele schildertechnieken gecombineerd met andere materialen, zoals stof, papier, foto’s of zelfs driedimensionale objecten. Het resultaat is een uniek kunstwerk met verschillende texturen, vormen en kleuren.

Deze schildertechniek is zeer divers en biedt kunstenaars een grote creatieve vrijheid om hun visie en ideeën te uiten. Door het gebruik van verschillende materialen kan een kunstwerk meer diepte, textuur en betekenis krijgen, en kan het zelfs een meer conceptuele of symbolische betekenis krijgen.

Abstracte expressie

Abstracte expressie is een stroming binnen de schilderkunst die ontstaan is in de Verenigde Staten in de jaren 1940 en 1950. Deze stroming wordt ook wel de “New York School” genoemd, omdat het grootste deel van de kunstenaars die tot deze stroming behoorden, in New York woonden en werkten. Abstracte expressie wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke stromingen van de 20e eeuw.

Het kenmerkende van abstracte expressie is dat er geen herkenbare voorstellingen worden afgebeeld op het doek. Het gaat eerder om het uitdrukken van emoties, gevoelens en ideeën door middel van vormen, lijnen en kleuren. Het resultaat is vaak een groot abstract schilderij waarop de verf spontaan en expressief lijkt te zijn aangebracht.

Milieu kunst

Milieu kunst, ook wel bekend als ecokunst, is een kunststroming die zich richt op milieukwesties en de relatie tussen mens en natuur. De kunstenaars die werken binnen deze stroming willen het publiek bewust maken van milieuproblemen en de impact van menselijke activiteiten op het milieu.

Deze kunstvorm kan verschillende vormen aannemen, zoals installaties, schilderijen, sculpturen en fotografie. Milieu kunstenaars maken vaak gebruik van duurzame en gerecyclede materialen, en integreren vaak natuurlijke elementen zoals planten, aarde en water in hun werken.

Een belangrijk aspect van milieu kunst is dat het niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook een boodschap overbrengt. Kunstenaars willen het publiek bewust maken van de impact die menselijke activiteiten hebben op de natuur, en proberen op deze manier verandering te stimuleren.

Er zijn dus vele mogelijkheden om de muren in je huis te pimpen. Van graffiti tot een schilderij met een boodschap. Wat voor soort kunst zou jij graag in je huis hangen?

Meer blog artikelen

De voordelen van pleisterwerk
Pleisterwerk is een afwerkingstechniek die wordt toegepast in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Ontdek hier alle voordelen.
Zo onderhoud je je spullen van hout
Net als andere materialen vereist hout ook onderhoud om zijn kwaliteit te behouden. Hoe je dit doet? Dat lees je in dit artikel.
Alles over overkappingen
Meer te weten komen over verschillende overkappingen? Laat je inspireren en ontdek meer over de functionaliteiten.